Schokdempers

Wij zijn MONROE veiligheidsexpert, wat betekent dat wij zeer gespecialiseerd zijn in het complete onderstel van u auto. Hiervoor zijn wij uitgerust met een groot assortiment speciaal gereedschap voor de montage en demontage van schokdempers en toebehoren. Dankzij onze titel MONROE veiligheidsexpert zijn wij in staat een topmerk schokdempers aan te bieden tegen een zeer gunstige prijs en met twee jaar garantie. U kunt bij ons altijd terecht voor een gratis schokdempercontrole en professioneel advies.

Versleten schokdempers en de gevolgen hiervan voor de veiligheid
Onder normale omstandigheden ondergaat een schokdemper 5000 tot 7000 terugveringslagen per gereden kilometer. Na 100.000 kilometer heeft een schokdemper maar liefst 500 tot 700 miljoen keer een cyclus meegemaakt. Na zo’n aantal cycli zijn de mechanische onderdelen van de schokdempers evenals de olie versleten en dienen ze vervangen te worden om verder nog goede prestaties van de ophanging te garanderen. Een rechtstreeks gevolg van een versleten schokdemper is dat de wielen niet langer een goede grip op de weg hebben.

Remafstand
Hoe groter de slijtage van de schokdempers, hoe langer de remafstand van de auto. Aan 45 km/u zullen versleten schokdempers de remafstand met 2 meter verlengen. Bij auto’s uitgerust met het abs-eps systeem (antiblokkeringssysteem) zal die afstand zelfs nog groter zijn. Bij dezelfde snelheid zal de remafstand van een Ford Fiesta bijvoorbeeld 5,8 meter langer zijn. Dit kan het verschil maken tussen een veilige stop en een risico voor een ongeval.

Wegligging
De gemiddelde contactoppervlakte band/weg bedraagt 0,1m  per voertuig, dit komt overeen met 4 ansichtskaarten. Met een versleten schokdemper is die oppervlakte drastisch verminderd. Het risico voor een ongeval wordt hierdoor exponentieel verhoogd. Indien de auto aan laterale wind onderhevig is, zal de laterale drift de auto onstabiel maken en een verlies in wegligging veroorzaken. In een bocht en op een droge weg, zal de maximale veilgheidssnelheid van een auto met 50% versleten schokdempers met 10% afnemen. (bron: tests TÜV)

Aquaplaning
Met 50% versleten schokdempers en 6mm oppervlakte water, ondergaat de auto aquaplaning met  een snelheid van 109 km/u. Met goede schokdempers is dit pas met een snelheid van 125 km/u. De profieldiepte van uw banden heeft hier uiteraard ook invloed op.

Wist u dat?

  • schokdempers erg belangrijk zijn voor uw veiligheid en de veiligheid van medeweggebruikers in het verkeer?
  • 25% van de auto’s met een of zelfs meerdere slechte schokdempers rondrijdt?
  • defecte schokdempers de vermoeidheid van de bestuurder verhogen doordat de auto constant aan het deinen is? Vermoeidheid kan de reactietijd van de bestuurder met 26% verhogen.
  • schokdempers, remmen en banden onderling de ‘veiligheidsdriehoek’ vormen die u beschermt wanneer u rijdt? Maar als een van de elementen niet goed werkt, wordt uw veiligheidsdriehoek een waarschuwingsdriehoek die u niet moet negeren.
  • versleten schokdempers ’s nachts het deinen van de koplampen kan veroorzaken wat tegenliggers kan verblinden en daarnaast ook uw eigen zichtbaarheid kan beperken?

 

 
 
 
 
Advertenties