Airco

De airconditioning van uw auto verricht loodzwaar werk en heeft daarom speciale aandacht nodig. Wij verrichten al het noodzakelijke onderhoud en reparaties aan de airco-installatie van uw auto. Als Hella service partner zijn wij verzekerd van een perfecte ondersteuning en snelle levering van de benodigde onderdelen.

Wat heeft airconditioning te maken met de veiligheid? 
Wetenschappelijke studies tonen aan dat bij een stijgende temperatuur het concentratievermogen en reactiesnelheid afneemt en het lichaam sneller vermoeid raakt. Daardoor stijgt het risico op ongevallen aanzienlijk. De airco in de auto brengt de temperatuur omlaag tot een aangenaam niveau en ontvochtigt tevens de lucht, waardoor het reactie- en concentratievermogen van de inzittenden langer optimaal blijven.

Hoe merkt u dat er iets niet in orde is met de airconditioning van uw auto?

  • de airco koelt onvoldoende (een gebrek aan koudemiddel kan hiervan de oorzaak zijn)
  • verhoogd brandstofverbruik (dit kan een resultaat zijn van het te vaak en te langdurig inschakelen van de airconditioningcompressor)
  • de airco veroorzaakt bijgeluiden (geluiden die alleen hoorbaar zijn wanneer de airconditioning is ingeschakeld worden meestal veroorzaakt door de compressor of het expansieventiel)
  • de ruiten beslaan (permanent beslagen ruiten zijn vaak een teken dat het interieurfilter is vervuild)
  • u ruikt een onaangename geur (een muffe geur kan worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels die zich in de verdamper hebben opgehoopt. Ook een verouderd interieurfilter kan de oorzaak zijn van een onaangename geur.)

Ter voorkoming van verdere schade moet de airco zo snel mogelijk worden gecontroleerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Waarom koelt de airconditioning van uw auto alleen goed bij regelmatig onderhoud?
Een airco in de auto is niet onderhoudsvrij. Via slangen en slangverbindingen kan er, door natuurlijke verdamping, jaarlijks tot 10% van het koudemiddel ontsnappen. Hierdoor wordt de koelcapaciteit al na relatief korte tijd minder.

Waarom is een slecht onderhouden airconditioning schadelijk voor uw gezondheid?
Het interieurfilter van de airco is onophoudelijk aan het werk: het verwijdert stof, vuil en pollen uit de lucht, tot wel 300 m³ per uur. Het is dan ook begrijpelijk dat het filter na een jaar vol zit en moet worden vervangen. Slecht onderhouden airco’s hebben echter nog ergere gevolgen. De verdamper van de airco maakt deel uit van het ventilatiesysteem en bevindt zich onder het dashboard in een donkere en vochtige omgeving. Een ideale broeiplaats voor bacteriën, schimmels en micro-organismen. Deze verwekkers komen via het ventilatiesysteem in het interieur van de auto terecht. Bij gevoelige personen resulteert dit in allergische reacties zoals niezen, hoesten en tranende ogen. Wacht daarom niet totdat u onaangename geurtjes opmerkt, maar ga op tijd naar de garage en laat regelmatig de verdamper desinfecteren. Dit verwijdert langdurig alle bacteriën, schimmels en andere verwekkers die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

19149189_1597159486963120_7035109272863456885_n
Zó ernstig vervuild kan een interieurfilter zijn!

 

Waarom dient u het onderhoud alleen bij een vakkundige garage te laten uitvoeren?
Een airco is een zeer geavanceerd systeem. Voor onderhoud en reparaties is speciaal test-, reparatie- en servicegereedschap noodzakelijk. Bovendien dient het personeel van de garage een speciale opleiding te hebben gevolgd en over uitgebreide kennis te beschikken. Alleen een vakkundige garage kan aan deze voorwaarden voldoen. Let daarom bij servicewerkzaamheden en reparaties aan de airco niet alleen op de prijs.

Waarom dient u ook ’s zomers op het antivriesgehalte te letten?
Hoewel een airco en een motorkoelsysteem twee gescheiden systemen zijn, beïnvloeden zij elkaar wel degelijk. Een ingeschakelde airco vormt een extra belasting voor het koelsysteem van de motor waardoor de temperatuur van het koelwater stijgt. De additieven in het koudemiddel beschermen niet alleen tegen vorst, maar ook tegen oververhitting van de motor. Een juiste verhouding tussen water en antivries verhoogt het kookpunt van het koelmiddel tot boven de 120°C, een enorme vermogensreserve. Dit is vooral in de zomer een fijne bijkomstigheid, wanneer de airco en het koelsysteem door de omgevingstemperatuur en lange vakantieritten sterk worden belast.

Advertenties