Airco

De airconditioning van uw auto verricht loodzwaar werk en heeft daarom speciale aandacht nodig. Wij verrichten al het noodzakelijke onderhoud en reparaties aan de airco-installatie van uw auto. Als Hella service partner zijn wij verzekerd van een perfecte ondersteuning en snelle levering van de benodigde onderdelen.

AIRCO & VEILIGHEID
Wetenschappelijke studies tonen aan dat bij een stijgende temperatuur het concentratievermogen en reactiesnelheid afneemt en het lichaam sneller vermoeid raakt. Daardoor stijgt het risico op ongevallen aanzienlijk. De airco in de auto brengt de temperatuur omlaag tot een aangenaam niveau en ontvochtigt tevens de lucht, waardoor het reactie- en concentratievermogen van de inzittenden langer optimaal blijven.

Hoe merkt u dat er iets niet in orde is met de airconditioning van uw auto?

 • de airco koelt onvoldoende (een gebrek aan koudemiddel kan hiervan de oorzaak zijn)
 • verhoogd brandstofverbruik (dit kan een resultaat zijn van het te vaak en te langdurig inschakelen van de airconditioningcompressor)
 • de airco veroorzaakt bijgeluiden (geluiden die alleen hoorbaar zijn wanneer de airconditioning is ingeschakeld worden meestal veroorzaakt door de compressor of het expansieventiel)
 • de ruiten beslaan (permanent beslagen ruiten zijn vaak een teken dat het interieurfilter is vervuild)
 • u ruikt een onaangename geur (een muffe geur kan worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels die zich in de verdamper hebben opgehoopt. Ook een verouderd interieurfilter kan de oorzaak zijn van een onaangename geur.)

Ter voorkoming van verdere schade moet de airco zo snel mogelijk worden gecontroleerd door een gespecialiseerd bedrijf.

REGELMATIG ONDERHOUD IS BELANGRIJK
Een airco in de auto is niet onderhoudsvrij. Via slangen en slangverbindingen kan er, door natuurlijke verdamping, jaarlijks tot 10% van het koudemiddel ontsnappen. Hierdoor wordt de koelcapaciteit al na relatief korte tijd minder.

AIRCO & GEZONDHEID
Het interieurfilter van de airco is onophoudelijk aan het werk: het verwijdert stof, vuil en pollen uit de lucht, tot wel 300 m³ per uur. Het is dan ook begrijpelijk dat het filter na een jaar vol zit en moet worden vervangen. Slecht onderhouden airco’s hebben echter nog ergere gevolgen. De verdamper van de airco maakt deel uit van het ventilatiesysteem en bevindt zich onder het dashboard in een donkere en vochtige omgeving. Een ideale broeiplaats voor bacteriën, schimmels en micro-organismen. Deze verwekkers komen via het ventilatiesysteem in het interieur van de auto terecht. Bij gevoelige personen resulteert dit in allergische reacties zoals niezen, hoesten en tranende ogen. Wacht daarom niet totdat u onaangename geurtjes opmerkt, maar ga op tijd naar de garage en laat regelmatig de verdamper desinfecteren. Dit verwijdert langdurig alle bacteriën, schimmels en andere verwekkers die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

19149189_1597159486963120_7035109272863456885_n
Zó ernstig vervuild kan een interieurfilter zijn!

GA ALTIJD NAAR EEN VAKKUNDIGE GARAGE
Een airco is een zeer geavanceerd systeem. Voor onderhoud en reparaties is speciaal test-, reparatie- en servicegereedschap noodzakelijk. Bovendien dient het personeel van de garage een speciale opleiding te hebben gevolgd en over uitgebreide kennis te beschikken. Alleen een vakkundige garage kan aan deze voorwaarden voldoen. Let daarom bij servicewerkzaamheden en reparaties aan de airco niet alleen op de prijs.

LET OP HET ANTIVRIESGEHALTE: OOK IN DE ZOMER 
Hoewel een airco en een motorkoelsysteem twee gescheiden systemen zijn, beïnvloeden zij elkaar wel degelijk. Een ingeschakelde airco vormt een extra belasting voor het koelsysteem van de motor waardoor de temperatuur van het koelwater stijgt. De additieven in het koudemiddel beschermen niet alleen tegen vorst, maar ook tegen oververhitting van de motor. Een juiste verhouding tussen water en antivries verhoogt het kookpunt van het koelmiddel tot boven de 120°C, een enorme vermogensreserve. Dit is vooral in de zomer een fijne bijkomstigheid, wanneer de airco en het koelsysteem door de omgevingstemperatuur en lange vakantieritten sterk worden belast.

AIRCO CHECK
Om het aircosysteem van uw auto in optimale conditie te houden, is het noodzakelijk ieder jaar een airco check te laten uitvoeren. Een aircocheck houdt in:

 • visuele controle van alle onderdelen
 • functie- en vermogenstest
 • controleren interieurfilter
 • eventueel desinfecteren van de verdamper

Een airco check duurt ongeveer 15 minuten.

AIRCO SERVICE
Om het aircosysteem van uw auto in optimale conditie te houden, is het noodzakelijk ieder jaar (of iedere twee jaar, afhankelijk van het voertuig) een airco servicebeurt te laten uitvoeren. Een aircoservicebeurt houdt in:

 • visuele controle van alle onderdelen
 • functie- en vermogenstest
 • controleren van het interieurfilter
 • lektest
 • vervangen van het koudemiddel

Een airco servicebeurt duurt ongeveer 2 uur, exclusief het eventueel desinfecteren van de verdamper.

AIRCO DESINFECTEREN
Stinkt de airconditioning van uw auto? Dan is het hoog tijd om de airco te laten desinfecteren. Schimmels en sporenelementen vinden namelijk een voedingsbodem in een vochtige omgeving, zoals op de buitenzijde van de verdamper. Wordt het interieur van uw auto slecht geventileerd, dan ruikt u een muffe lucht. Wij desinfecteren de airco dan door middel van Forté Air Conditioner Treatment, een speciaal reinigingsproduct dat een antimicrobisch agens bevat dat schimmels en sporenelementen (deze kunnen o.a. allergieën en astma veroorzaken) verwijdert en alle eventueel vrijkomende geuren tijdens het afbreken van de schimmels afschermt met een frisse geur. Forté Air Conditioner Treatment is veilig in gebruik voor mens en dier en heeft geen nadelig effect op de onderdelen van de airco, of op de bekleding van het interieur van uw auto.

Forté Airconditioner Treatment wordt door middel van het ventilatiesysteem van uw auto gedurende  minimaal een half uur gecirculeerd, zodat de airco weer helemaal vrij is van schimmels en bacteriën en weer een frisse lucht het interieur in kan blazen.

UV LEKDETECTIE
UV lekdetectie is een kleurstof dat aan het koudemiddel toegevoegd kan worden. Deze kleurstof helpt ons, samen met een speciale UV lamp, een lekkage op te sporen. Op deze manier kunnen wij 70% van het aircosysteem controleren. Wij kunnen deze UV lekdetectie preventief toevoegen of wanneer er twijfel bestaat over een eventuele lekkage.

AIRCO IN DE WINTER
In de winter is de lucht over het algemeen vochtig. Door natte schoenen en kleding brengt u bovendien steeds opnieuw vocht in het interieur van uw auto. Schakelt u de airco samen in met de verwarming, dan droogt dit niet alleen de lucht in het interieur, maar worden ook de ruiten snel ontwasemd. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Schakel de airco in
 2. Richt de luchtstroom uitsluitend op de voorruit en schakel, indien aanwezig, op de recirculatietoets
 3. Stel de ventilator en verwarming in op de hoogste stand

*Beneden de 4 ºC werkt de airco in een personenauto niet, reden hiervoor is dat de verdamper anders bevriest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s